המטרו הראשון בישראל

המטרו הראשון בישראל

150 קילומטרים של תשתיות אשר ישנו את הדרך בה אנו נעים, חיים ומתפקדים.

מטרופולין תל אביב, שבו מתרכזים כ-44% מאוכלוסיית ישראל וכ-70% מהפעילות הכלכלית שלה, מצוי בעיצומה של מהפכה תחבורתית חסרת תקדים. מערך של שלושה קווים תת-קרקעיים ו- 109 תחנות - חלקן מבוססות אסטרטגיה עסקית - ישנה לחלוטין את כל מה שידענו על תנועה באזור עירוני עם צפיפות תנועה מהגבוהות ב- OECD ועם זמני נסיעה ארוכים במיוחד. סה"כ צפוי המטרו לשרת בשנת 2040 כ- 6.5 מיליון ובכך להפוך לבחירה התחבורתית הראשונה של התושבים, עם קיבולת צפויה של 2 מיליון נסיעות ביום.

קפיצת המדרגה שמוביל פרויקט המטרו בישראל מזכירה את מה שארע בארה"ב ובערים רבות באירופה לפני עשרות שנים כאשר שמערכות תחבורה תת-קרקעיות שינו לא רק את הדרך שבה אנשים מגיעים לעבודה או יוצאים לבלות אלא גם את האופן שבו ערים מתוכננות ומתפקדות, ולמרות שמטרופולין גוש דן הצפוף בנוי ברובו השינוי יהיה משמעותי ויכלול שיפור באיכות החיים אשר יבוא לידי ביטוי ב- High-Capacity Transit שתהיה יעילה, אמינה, מהירה ונגישה בד בבד עם צמצום זיהום האוויר והרעש. ברמה הלאומית צפויים התחדשות עירונית ופיתוח אורבני באזור התחנות לצד חיבור נגיש לפריפריה וממנה. כדי להבין את האתגר, חשוב להכיר את ההיבטים התכנוניים וההנדסיים של הפרויקט.

 

המורכבות ההנדסית והתכנונית של פרויקט המטרו

שינויים גדולים כרוכים בדרך כלל באתגרים רב-תחומיים רבים, תכנון והקמה מוקפדים, אינספור מומחים, בעלי מקצוע, נציגי רשויות, תשתיות ותושבים והתמודדות עם רגולציה. פרויקט המטרו של גוש דן הוא ללא ספק פרויקט בקנ"מ בינ"ל והפרויקט התחבורתי הגדול ביותר בארץ והוא ללא ספק מורכב. מעבר להיקף יוצא הדופן ולאופי הטכני-הנדסי, מדובר בפרויקט לאומי ארוך טווח שמחייב תיאומי תשתיות חסרי פשרות, יצירת רציפות עירונית והתחשבות בתושבים, פתרונות הנדסיים חכמים, ניהול מדויק, קידום תכנון תחת לוחות זמנים קשוחים, אינטגרציה עם מערכות תחבורה נוספות (הרק"ל, רכבת ישראל ואוטובוסים) וגם צורך בגמישות ואתגרים הנדסיים עצומים כאשר הגדול שבהם- חפירה בעומק עשרות מטרים, מתחת לתשתיות קיימות, תוך שמירה על תקינות החיים בפני הקרקע. משלבי התכנון, דרך הביצוע ועד להשקה - חברת דנה הנדסה בשותפות עם חברת יניב זוהר הישראלית וחברת מטרו מילאנו האיטלקית - אשר נבחרו לקדם הקמתו של הקו הארוך ביותר (M1) מתוך שלושת קווי המטרו, עם המומחים המובילים בתחומם בארץ ובחו"ל, משתפים פעולה ואחראים על הניהול, התכנון, הבקרה והתשתיות ופיקוח על הביצוע, במטרה לעמוד ביעדי הפרויקט ולספק תחבורה נגישה, מהירה ואיכותית יותר לתושבי המטרופולין הגדול במדינה. שיתוף הפעולה העוצמתי מאפשר לשותפים ליהנות מידע וניסיון סינרגטיים ובמיוחד מלקחים מפרויקטים שנוהלו על ידי החברות בארץ ובחו"ל.

 

לא רק מספרים – הנדסה וניהול של מהפכה תחבורתית

כדי להבין את קנה המידה שבו פועל פרויקט המטרו, ראוי להשוות אותו לפרויקט התחבורתי המשמעותי הקודם – הרכבת הקלה. ההבדלים אינם רק כמותיים, אלא מהותיים: הם משקפים שינוי תפיסתי עמוק לגבי תכנון מרחב מטרופוליני, תשתית חכמה ורשת תחבורה כוללת העטופה בטכנולוגיות מתקדמות בתחומי הבקרה, הבטיחות והתפעול.

 

מטרו מול רכבת קלה – השוואה לפי פרמטרים מרכזיים

*שותפות דנה הוכרזה כזוכה בפרויקט 1 M באוגוסט 2023

 

הפערים בין פרויקט המטרו לפרויקט הרכבת הקלה מחייבים לא רק אמצעים מתקדמים, אלא גם מומחיות בהובלת פרויקט רב-שכבתי: כזה שמשלב תכנון אורבני, הנדסה אזרחית, תיאום מול גופים ציבוריים והבנה עמוקה של התחבורה ככוח מניע לפיתוח. כאן נכנסים לפעולה דנה הנדסה ושותפיה המובילים באופן מקצועי את 1M – הגדול והמורכב בין הקווים - בשלב בו תכנון הופך למציאות שמגשימה חזון.

 

המטרו כבר בתנועה

פרויקט המטרו כבר איננו בגדר חזון עתידי – הוא מתהווה ממש ברגעים אלו. שלוש תוכניות המתאר (תמ”א 70, 70א, 70ב) אושרו סטטוטורית, והוקמה רשות ייעודית – METRO GOV – האחראית לניהול כולל של הפרויקט מצד המדינה. עבודות קידום הזמינות כבר החלו ובסוף השנה יחלו העבודות להקמת הדיפו בראשל"צ. ההקמה עצמה מחולקת לשלבים ברורים החל מתכנון מפורט ומכרזים בינלאומיים דרך עבודות קידוח תת-קרקעי וביצוע של העתקת תשתיות, וכלה בכל שלבי הגמר: בדיקות, תקינות, והכנה לתפעול (PTO & T&C). ההקמה מחולקת לשני שלבים – Infra 1 (תשתיות וביצוע הנדסי) ו- Infra 2 (שלבי גמר, מערכות רכבתיות ונראות) – כאשר הישראלים אחראים על ניהול כללי של הפרויקט, והשותפים הזרים מבצעים את השלבים השונים בהתאם לתחום מומחיותם. דנה הנדסה ויניב זוהר הנדסה בע"מ מובילות את הניהול והפיקוח בפרויקט – תוך התבססות על מומחיות עמוקה ברכבות קלות וכבדות, ובניהול תשתיות תחבורה תובעניות מבחינת תכנון, תיאום וביצוע.

 

המטרו אינו רק פרויקט תשתיתי-הנדסי, אלא פלטפורמה לקפיצת מדרגה כלכלית, חברתית ומרחבית בקנה מידה לאומי- כזה שיגע כמעט בכל אזרח במדינה, וישנה את חייהם של תושבי המטרופולין. דנה הנדסה והשותפים מהווים חלק בלתי נפרד מהובלת המהלך – מימוש חזון תחבורתי מורכב באמצעות תכנון מדויק, אינטגרציה הנדסית בין-מערכתית ותיאום עם מגוון גורמים רחב. זהו רק השלב הראשון בפרויקט רחב ההיקף. נמשיך לעדכן – בתמונות, במילים ובעיקר בעשייה.

 

 

 

מלאו בפירוט כאן

    + העלאת קורות חיים